понеделник, 4 април 2011 г.

Гостуването продължава

Вторият ден от престоя ни при Владо и Деница в село Караполци също беше много приятен. За съжаление беше понеделник и Владо отиде на работа. Деница и Любов пиеха сутрешни напитки, а аз се измъкнах от отоплената стая. Стълбището, по което се влиза в къщата, отвежда до едно преходно помещение, което беше пълно с какво ли не. Захласнах се в снимки на буркани с различно съдържание.
След като документирах каквото ми се видя интересно, излязох на двора. Там също изобилстваше от обекти. Охраняваше ги кучката Чери, която внимателно ме наблюдаваше къде точно се мотая.
По-късно, когато вече температурата се повлия от Слънцето, отново се отправихме на разходка. По уличката срещнахме една позната на Деница баба, с която заедно стигнахме до чешмата с известната вода край селото. Наляхме си бутилките за разходката и продължихме. Този път отивахме по-наблизо - край реката Габра.
Там Любов и Катето се излегнаха на слънце, а ние с Деница плъзнахме по каменистите брегове. Търсехме буци въглища, които реката носи от мините нагоре по течението си. В крайна сметка напълнихме огромна торба, която беше непосилно да върнем в селото и затова скрихме в храстите. Те с Владо по-късно щяха да си ги приберат с колелото или направо с количка. Покрай въглищата аз се впечатлявах от различни камъчета, а едновременно и събирах плоски екземпляри, върху които може да се рисува. Бях събрал доста в една торба, когато Слънцето вече не топлеше достатъчно и решихме да си тръгваме. Геройски си я отнесох до площада и колата.
А в къщата вечерта продължи с хапване, пийване и игри.

4 коментара:

  1. Благодаря за хубавия пътепис. За съжаление много рядко се срещат описания на близките до София селца, стоящи в страни от суматохата на мутробарока и циганските катуни.

    Искам да Ви попитам две неща: Първо - разбрах, че в Караполци има минерален извор. Така ли е наистина, или информацията ми е погрешна? И вторият е дали сте ходили в съседното на Караполци село Богданлия. Много са ми интересни тези две селца, незнам защо...

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! Относно извора в Караполци - водата е хубава и много хора ходят там да си наливат (образуват се огромни опашки, някои пълнят цели микрубуси с бидони, но май не е минерална, а изворна.
    А в съседното село още не сме ходили, предстои да го разгледаме.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Не извора не е минерален. Дори водата като постои една с-ца зеленясва. Освен това водата извира в близост има река която идва от мина Чукурово. Водата е страшно варовита.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Водата не е варовита,сондата е точно зад чешмата. Взимат се проби за изследване няколко пъти годишно,които показват доста добри резултати.Ако водата се държи на тъмно няма проблем и не зеленясва.Няма нищо общо с реката.Водата е чудесна :) !

      Изтриване